Slovo v médiích Zpět na výpis

Ať hvězda padá vzhůru… (TV Barrandov)

Články | 1. ledna 2010, 20:39 | 1 komentář

Uveřejněno v časopise Event & promotion (odborný časopis zaměřený na event-marketing a sales promotion, vydání 2009)

Zahajovací večer nové televizní stanice TV Barrandov
Filmové ateliéry Studia Barrandov, 11.1.2009


Start nové televize. To je událost nejen roku, ale většinou minimálně desetiletí. Tedy pokud pomineme mnoho nejrůznějších menších televizních stanic bez stále ještě velmi vzácného přívlastku „digitální celoformátová“. Právě tento přívlastek je mimořádný a vytváří kolem nové stanice hvězdnou gloriolu výjimečnosti. Toho si byli organizátoři zahajovacího večera velmi dobře vědomi a proto vsadili právě na hvězdnost. Tou není v tuto chvíli myšlena jen přítomnost „hvězd“ ze showbusinessu, ale celé aranžmá večera a jeho „duše“.

TV Barrandov a Filmové studio Barrandov k sobě mají velmi blízko, a navíc kde jinde uspořádat megavečer v tak originálním a stylovém prostředí, než jakými jsou barrandovské ateliéry? Propojení dvou největších z nich vytvořilo ideální rámec pro všechny tři části slavnostní události: VIP koktejl, vlastní show spojenou s přímým televizním přenosem a následnou after-show-party.

Lednové datum nevěstilo nic dobrého, pokud jde o počasí. Zima byla poměrně krutá. Ohně před ateliéry proto působily nejen impozantně, ale zároveň v tom mrazu jako oáza v poušti. Zraky příchozích k sobě poutala velká otevřená hvězda nad vchodem – výrazné logo a symbol TV Barrandov. U vstupu byli hosté uvítáni sympatickými hosteskami v bílém. Jejich kostýmu dominantně vévodila stejná hvězda, jen o něco menší – přesto však její velkost šokovala. Hostesky ji měly jako plastickou maketu umístěnou na hlavě a sahala jim také přes obličej. Zkrátka na rozdíl od prinezny Lady ze známé pohádky, tedy na rozdíl od princezny se zlatou hvězdou na čele byly hostesky s barrandovskou hvězdou na čele podstatně výraznější. 

Vnitřní prostor studia zdobila gigantická plátna s různými projekcemi. Jednou z nich byl plápolající oheň, který příjemnou teplotu vzduchu ještě umocňoval opticky a emocionálně.

Vzduchem se vznášely akrobatky a provazochodkyně, které se s lehkostí pohybovaly nad hlavami hostů. Místo lana jim sloužily dlouhé pruhy bílé látky. Jejich vzdušná show umocňovala pocit vesmíru a hvězdného prostoru.

Každý spěchal dovnitř z venkovního nečasu. Při pohledu na relativně nalehko oblečené hostesky v průvanu u vchodu by měl člověk za jistých okolností výčitky, že tam mrznou přávě kvůli němu a už je viděl s těžkou chřipkou. Naštěstí pocit „viny“, že kvůli hostům tyto křehké bytosti „zemřou pro krásu“ byl umírněný, protože mohly mít na sobě také něco teplejšího. Proč se o tom zmiňovat? Právě proto, že efektu to neubralo a lepšímu pocitu to rozhodně přidalo. Někteří z hostů zavzpomínali na hostesky na úplně jiné akci jedné nejmenované firmy, které byly v mrazu na chodníku bosy. Bohužel v tom případě zvítězil pofiderní efekt nad zdravým rozumem i nad zdravím samotným.

Je dobré si všímat. Je dobré si všímat právě i takových zdálnlivých „maličkostí“. Vypovídají totiž o filosofii, která za akcí stojí. A tady dýchalo na hosty něco příjemného, neformálního – a přesto blýskavě hvězdného. Vynikající koktejly a lahodné občerstvení naladily příchozí na tu správnou notu v dostatečně velkém časovém předstihu, ještě před vstupem do sousedního ateliéru, kde už bylo vše připravené na přímý přenos. Další sympatický postřeh byl, že během přenosu se televize spolehla na svého diváka – a koneckonců i na sebe. Nevzala si na pomoc berlu v podobě povelů, kdy má publikum tleskat, čemu se má smát, nebo snad kdy má nespokojeně zabučet. Zkrátka přestože šlo o velmi důležitý „vlajkový“ večer, TV Barrandov to riskla: nepojala své první diváky prvního přímého přenosu jako stádo, ale jako diváky, kteří se budou bavit tak, jak se skutečně budou bavit. Lze nad tím možná mávnout rukou, ale možná ne – možná je dobré to vnímat jako velmi příjemný signál – povznesení se nad manipulaci publikem v duchu hesla: „veselí za každou cenu“.

Velká televizní barrandovská show začala. Průvodcem večera byla skvěle „namíchaná“ dvojice moderátorů. Žena – muž. Ostřílená populární profesionálka – neokoukaný talentovaný mladík. Zuzana Bubílková – Miloš Knor. Tím se vytvořila úrodná půda pro celou řadu vtipkování na téma zkušeností, feminismu, věku a všeho možného. Do této půdy oba zaseli maximum, a proto také sklidili potlesk a reakce publika, které naštěstí opravdu žádnou navigaci „jak se má bavit“ nepotřebovalo. Kromě moderátorů se o zábavu postarali umělci hvězdných jmen od českých Zlatých slavíků a slavic po slovenská esa Janu Kirschner nebo skupinu No name. 

Vystoupil také Dan Nekonečný, jehož vystoupení je vždy trochu ďábelská show. Většinou všechno kolem něho pohltí plameny. I tentokrát se pódium rozzářilo obřími prskavkami, ohňostroji a exotickými barvami těch nejpestřejších odstínů. Diváky v barrandovském ateliéru udivilo, že se dívají na „chudší a skromnější“ provedení čísla Dana Nekonečného. To, které viděli diváci na svých televizních obrazovkách, bylo výjimečně předtočené. Důvodem byla skutečnost, že po show bylo nutné pódium dvě hodiny uklízet. To v přímém přenosu samozřejmě nešlo, protože by se musel zastavit celý program. Tedy kdo by si chtěl pozvat Dana Nekonečného domů, pak je rozumné počítat i s úklidovou četou. Na druhou stranu pro méně náročné lze dodat, že i „skromná“ varianta působila pompézně, velkolepě a dostatečně „žhavě“..

TV Barrandov by mohla být trefou do černého. Má jasnou vizi, jasnou cílovou skupinu tzv. „Husákových dětí“. Jde o silnou generaci lidí, která je ojedinělá kromě jiného i tím, že zažila roky před i po revoluci.  Životem ji provázejí kromě jiného písně Karla Gotta, který mezi gratulanty nemohl chybět. Kdysi hrál ve filmu Hvězda padá vzhůru, který není Husákovým dětem neznámý. Ať tedy nová televizní hvězda padá vzhůru. TV Barrandov má prostor, který může vyplnit. To potvrdil například spontánní potlesk publika, kdy se Petr Nárožný na pódiu zasnil o kvalitním filmu zařazeném do vysílání v osm hodin večer. Na tento projev souhlasu reagoval potom slovy: „Vidíte, nejsem sám.“ 

Během večera představila TV Barrandov také své pořady. Diváci v sále i u obrazovek viděli „ochutnávky“ z programové nabídky – od talk show Jana Saudka po zajimavý projekt o partnerských vztazích „České milování“. Nebudou chybět kvalitní filmy, zábavné pořady ani zpravodajství. Celoformátová televize je celoformátová televize: nabízí tedy všechny televizní formáty a není specializovaná tak jako například čistě hudební nebo zpravodajské televizní kanály.

After-party se odehrávala v prostorách sousedního studia. Počáteční atmosféra plná očekávání a napětí během úvodní části večera se změnila v atmosféru plnou spokojenosti a uvolnění. Nastal čas se radovat, jíst, pít a tančit. Hosty rozhýbalo vystoupení Sámera Issy a následná diskotéka hýřila osvědčenými hity. Kdo se tancem vyčerpal, měl celý pozdní večer z čeho doplňovat energii. Catering nezahálel a sladká sekce byla pro chuťové buňky jako magnet. Dobrá nálada zase představovala magnet, díky kterému se nikomu nechtělo odejít… 

Vraťme se k přímému přenosu. Kromě hudebních vystoupení sestávala show také z přání gratulantů. Mezi nimi se objevily samé známé tváře, kromě zmíněného Karla Gotta například Helena Vondráčková, Petr Nárožný nebo Jan Čenský. Pojďme se připojit do jejich řad. Ale s čím, když gratulanti vyslovili mnoho dobrých, chytrých a určitě i upřímně míněných přání? Asi zaznělo všechno, co zaznít mělo. Připojme se do řad gratulantů s přáním, aby televize Barrandov byla tou, jakou si předsevzala být, aby ji nepřestávalo „bavit nás bavit“ a abychom se u ní opravdu vždy bavili – a nejen to. Aby byla naším přítelem v tom nejlepším slova smyslu. Přítelem narozeným pod šťastnou hvězdou.

Komentáře

Otazka

David Werner | 5. srpna 2011, 23:58

Vam ta odporna magentova peticipa hvezda nevadi? Staci pridat srp a kladivo a vse je jasne. Proc to nikomu nevadi?

Reagovat na příspěvek

(email nebude zveřejněn)

 

Vyplňte následující slova bez mezery: No Spam

Upozorňujeme, že příspěvky obsahující vulgární výrazy, reklamu, či příspěvky nevztahující se k tématu mohou být smazány.