Slovo v médiích Zpět na výpis

Problém s konopím

Rozhovory | 18. února 2010, 11:15

MF Plus projevila zájem o rozhovor na téma zákazu pěstování konopí pro léčebné účely. Tento zájem mě potěšil, protože jde o nesmírně významné téma. Co je důležitějšího, než naše zdraví? Všichni si evidentně takovou otázku se vší vážností nekladou, nebo na ni mají jinou odpověď, než že důležitějšího není nic.

Jak jinak by bylo v kultivované společnosti možné, aby trestala spoluobčany za to, že jim pomáhá rostlinný výtažek? Kriminalizace těchto lidí mi připadá natolik neetická, že jsem se o téma začala zajímat. Po rozhovorech s právníky, odborníky a politiky jsem stále ještě v kruhu, protože jednotlivé výpovědi si více či méně protiřečí. Prozatímní závěr je, že jde o to, aby příslušný subjekt (např. zahraniční nebo tuzemská farmaceutická firma) legitimně zaregistroval lék ve Státním úřadu pro kontrolu léčiv. Ovšem samozřejmě poté, co splní podmínky pro registraci – a ty nejsou jednoduché. Tady končíme: protože menší subjekt, kterým by mohla být například společnost Konopí je lék, která by měla zájem nemocným pomoci, nemá na potřebný drahý výzkum finance. A velké subjekty, jakými jsou vlivné farmaceutické firmy, nemají dosud o takovou registraci zájem. Otázkou zůstává proč a jak ze začarovaného kruhu ven…

(článek ve formátu pdf)

Poslankyně Monika Hašková (ODS) je proti legalizaci lehkých drog. Hledá ale způsob, jak legislativně ošetřit, aby lidé trpící rakovinou měli legální přístup k lékům vyrobeným na bázi konopí. Jde o citlivou problematiku, která naráží na mnoho překážek.

V ČR nesmějí být ani vážně nemocným lidem podávány léky vyrobené z konopí. Co si o tom myslíte?

Jsem zásadně proti legalizaci lehkých drog, nicméně bych ráda přišla na způsob, jak pomoci lidem trpícím rakovinou dostat se legálně k lékům, které jim pomáhají v léčbě nebo případně „jen“ snižují jejich bolest a trápení. Pro člověka je traumatizující, když ví, že by mu něco pomohlo, ale není mu umožněno daný prostředek užívat. Taková situace je v ČR právě v souvislosti s přípravky obsahujícími látku THC, která se získává z konopí. Je účinná nejen v případě rakoviny, ale i jiných onemocnění.

Ale v Česku se přece smí držet či pěstovat marihuana pro vlastní potřebu. Nebo ne?

To je právě omyl. Zákon hovoří o limitech pěstování maximálně pěti rostlin či držení maximálně patnácti gramů konopí. Vše pod touto hranicí je kvalifkováno jako přestupek a nad touto hranicí jako trestný čin. Legální tedy není ani pěstování, ani držení jakéhokoli množství. Proti tomu já v zásadě nic nemám, protože lehké drogy považuji vedle alkoholu a cigaret jen za další cestu k tvrdším drogám. Problém ale vidím v tom, že může být udán a stíhán i člověk, který si pěstuje konopí, jež mu skutečně pomáhá v léčbě. Mně jde opravdu výhradně o to, abychom se snažili těmto lidem pomoci.

Ale v Česku se přece nějaké výrobky s konopím prodávají, třeba mastičky nebo dokonce dětské olejíčky. To je něco jiného?

U konopných produktů je důležitá úcinnost látky THC. Existuje konopí technické a konopí přírodní, přičemž obsah THC u toho technického je malý, na léčbu by nestačil. Z technického konopí jsou vyráběny právě ty oleje nebo mastičky. Pro účinnou léčbu je ale třeba konopí přírodního.

Jak tedy na to, aby i v Česku byly léky na bázi konopí legálně k dostání?

Je nutné vše ošetřit tak, aby se nezdvihla stavidla nekontrolovatelnému pěstování marihuany. Pátrám po tom, jak tuto situaci řeší v jiných zemích. Třeba v Kanadě nebo v některých státech USA jsou určité léky distribuovány do lékáren a nemocný člověk je může získat jen na recept. To by podle mě byla dobrá cesta i v Čechách.

V čem je tedy problém?

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv sice říká, že by nebyl problém s registrací léku od zahraniční farmaceutické frmy. Ovšem léky s obsahem THC se u nás nedají takzvaně patentovat. Takže zájem frem jít na náš trh evidentně není.

Existuje tedy vůbec nějaká zákonná cesta, jak sem tyto léky dostat?

To se právě snažím zjistit, a narážím na nejrůznější úskalí. Myslela jsem si, že by si pacient mohl lék s obsahem THC objednat u lékaře s tím, že ví, že v jiné zemi takový lék existuje. Jenže to by mohlo velmi narážet v praxi, protože lékaři by se samozřejmě báli předepisovat léky, které neznají. Kdyby se pacientovi cokoli stalo, lékař by mohl být nařčen, že ho poškodil.

Teoreticky je možné, aby pacient získal na svou stranu lékaře, který by požádal o konkrétní lék. Tento postup ale podléhá náročné proceduře schvalování přes ministerstvo zdravotnictví atd. Neumím si představit, že by to v praxi bylo snadné.

 

Schůdnou cestu, jak do ČR léky s konopím legálně dostat, je tedy zřejmě těžké najít…

Je to složité, ale věřím, že ne neřešitelné. Mluvím o tom s mnoha odborníky. Cesta by podle mě mohla být v tom, že by tady fungovala jediná, státem kontrolovaná organizace, která by marihuanu pěstovala výhradně pro léčebné účely a léky dodávala do lékáren. Jsem velmi překvapená, že se taková frma nenašla. Něco za tím bude. Pokud by se to povedlo, byla by to cesta jdoucí mimo sněmovnu.

Existuje i jiná cesta, která by vyžadovala v tomto směru změnu v české legislativě?

Hovořila jsem s panem Dvořákem ze společnosti Konopí je lék, která kromě jiného pomáhá získávat nemocným lidem informace o různých účincích konopí. Podle něj by nebylo nutné měnit zákon, ale bylo by potřeba dospět k ministerské vyhlášce, která by specifkovala, kdo je oprávněnou osobou pro držení a pěstování konopí pro léčebné účely. Oprávnění by muselo být podpořeno lékařským osvědčením. V případě, že by si pacient nemohl pěstovat konopí sám, mohl by toto právo delegovat na třetí osobu. Je ale téměř neřešitelné, kdo a jak by takové procesy kontroloval. Dealeři by si jistě našli cestu, jak takovou situaci zneužít. Přála bych si najít schůdné řešení, jen ho zatím nevidím.

V tomto volebním období se to už zřejmě nestihne.

Opravdu nestihne, je ale nutné začít s přípravou. Já na jaře do sněmovny nekandiduji, někteří moji kolegové by to mohli dokončit v dalším funkční období. Jde o zdraví a životy lidí, tak není na co čekat. Jak se říká: Když nejde o život, tak… Ale tady o život jde, přinejmenším o jeho kvalitu.

Andrea Cerqueirová, MF PLUS, 12.2.2010

Komentáře

Reagovat na příspěvek

(email nebude zveřejněn)

 

Vyplňte následující slova bez mezery: No Spam

Upozorňujeme, že příspěvky obsahující vulgární výrazy, reklamu, či příspěvky nevztahující se k tématu mohou být smazány.